Poznaliśmy budowę di-laba, jego obsługę i zasadę działania. Mieliśmy
też możliwość samodzielnej korekcji plików fotograficznych
(gęstość, barwa, nasycenie) i porównania, jak różnie
widzimy kolory na tym samym zdjęciu.
Rozmawialiśmy o tym, jakie trzeba mieć predyspozycje do wykonywania
zawodu fotografa i fotolaboranta. Są to cierpliwość, skrupulatność,
posługiwanie się programami graficznymi, a nade wszystko pasja i
zainteresowania artystyczne.
Umiejętności te można zdobywać na kursach fotograficznych oraz na
poziomie szkoły średniej, policealnej i wyższej. W zawodach tych mamy
do czynienia ze stałym i szybkim rozwojem technicznym (nowsze modele
aparatów i urządzeń), stąd ważne jest, aby fotograf śledził na
bieżąco rozwój fotografii i poznawał nowinki techniczne i trendy
współczesnej fotografii.
Wielu z nas fotografuje, więc dostaliśmy praktyczne wskazówki,
jak ustawić parametry aparatu i na co przy fotografowaniu zwracać
uwagę. Na pożegnanie każdy z nas dostał kalendarz na Nowy Rok z
pięknymi zdjęciami Ziemi zawierciańskiej.